Mestonderzoek in de winter wel of niet waardevol?

Is een mestonderzoek naar wel of niet nuttig? De rode bloedworm legt toch geen eitjes in de winter? Een mestonderzoek is altijd nuttig en niet alle maagdarmwormen kapselen zich in in de winter.

Mestonderzoek in de winter wel of niet waardevol?
 

Ooh het wordt deze week winterweer! Is mestonderzoek in de winter nou wel of niet waardevol??

(Deel of like jij dit bericht? Dan maak je kans op 1 van de 6 mestonderzoekkits! Hoe gaaf is dat!) :-)

Wij zien een explosieve groei in het aantal mestonderzoeken in de wintermaanden en dit is een goed teken want ook in de winter is het belangrijk een goede controle te houden op je wormmanagement. Maar hoe zit het nou precies met de winter en wormbesmettingen?

Er bestaat een algemene misvatting dat ei-telling van wormeitjes in de winter niet nuttig is omdat de 'wormen niet actief zijn' en de 'kleine rode bloed wormen zich inkapselen' in de darmwand . Doordat ze zich inkapselen leggen ze geen eitjes en daarom zou een ei-telling niet zinvol zijn. Klopt dit? 
Nou dit is niet geheel waar de wormactiviteit stopt in de wintermaanden niet. Vooral paarden die in de winter op de weides komen hebben nog steeds kans op een wormbesmetting.

Een belangrijke reden om in de wintermaanden mestonderzoek uit te laten voeren is dat onder andere de volwassen wormen van de spoelworm en grote bloedworm gehele jaar actief zijn en eitjes leggen. De eindejaarskuur is niet werkzaam tegen de spoelworm en wordt een gerichte behandeling geadviseerd.

Het advies om 5 weken na het toedienen van de moxidectine een mestonderzoek uit te laten voeren om te kijken of de wormkuur effectief is geweest. Mocht blijken dat er, ondanks behandeling, wormeitjes worden gevonden dan zal er in overleg met de parasitoloog worden besloten of een extra dosis nodig is. Voor veel paarden volstaat een enkele proactieve behandeling van moxidectine voor het behandelen van ingekapselde bloedworm.

Groepen paarden (vooral jonge dieren) die dagdelen op een schrale weide lopen hebben extra kans op vrijkomen van de ingekapselde bloedworm aan einde van de winter / begin voorjaar. Daarom is het belangrijk begin van de winter te behandelen met een moxidectine tegen de ingekapselde bloedworm. Bij voorkeur na een paar dagen nachtvorst.

Om een goede controle te houden op het wormmanagement is het belangrijk frequent en op het juiste moment mestonderzoek uit te laten voeren. Dit om op tijd een wormbesmetting te constateren en waar nodig te behandelen. Hierdoor beperk je de kans op weidebesmetting en eventuele maagdarmschade:

JAARSCHEMA MESTONDERZOEK MET EINDEJAARSKUUR:
Behandeling eindejaarskuur december
Optioneel: weerstand /resistentie onderzoek 5 weken na het toedienen van de eindejaarskuur.
Mestonderzoek maart
Mestonderzoek Juni
Mestonderzoek Augustus
Mestonderzoek half oktober tot half november

Liever geen eindejaarskuur toedienen? Dan is mogelijk het onderstaande schema toe te passen. Let op neem bij twijfel gerust contact met ons op voor een passend advies.

JAARSCHEMA MESTONDERZOEK ZONDER EINDEJAARKUUR
Equisal lintwormspeekselonderzoek november/december
Mestonderzoek januari
Mestonderzoek maart
Mestonderzoek juni
Mestonderzoek augustus
Mestonderzoek half oktober /half november
Optioneel behandeling voor horzellarven en/of lintworm

Voorbeeld zonder eindejaarskuur: paard staat aan huis, de mest wordt uit het land, paddock en stal verwijderd. Vier keer per jaar mestonderzoek alle 4 negatief. Horzeleitjes worden verwijderd. Paard heeft een leeftijd waar een eigen weerstand is opgebouwd en daardoor buiten de risicogroep valt (6+).

Mocht je bepaalde zorgen hebben over je paard waarvan maagdarmwormen een rol kunnen spelen, aarzel dan niet om ook in de winter een mestmonster toe te sturen voor een analyse. Dit kan waardevolle informatie opleveren.

Klanten van Worm&Co ontvangen altijd een reminder wanneer het tijd is voor een mestonderzoek of de eindejaarskuur met moxidectine. Tevens ontvangen klanten van Worm&Co een link waar ze direct de geadviseerde wormkuur kunnen bestellen. Deze wordt dan thuis gestuurd. (Dit is exclusief mogelijk voor klanten van Worm&Co.)

Mocht jij de mail voor de eindejaarskuur niet hebben ontvangen of wil je meer informatie? Laat het ons gerust weten info@wormenco.nl / WA 0625003678.

www.wormenco.nl


Terug naar het overzicht