Nu preventief ontwormen of nog even wachten?

Preventieve ontworming

Nu preventief ontwormen of nog even wachten?

Ondanks dat de steeds meer paarden het gehele jaar door weidegang hebben zijn er ook nog steeds paarden die in het najaar van de weide worden gehaald om zo het land te sparen.

In het verleden werden de paarden die van de weide kwamen direct ontwormt met een breed spectrum. Gelukkig zien we langzaam een verschuiving en kiezen steeds meer paardeneigenaren om de paarden die van de wei komen eerst een mestonderzoek af te nemen voordat er wordt ontwormt.

Waarom? Het is belangrijk om ongeveer elke 2,5 maand een controlemoment te hebben zodat een eventuele wormbesmetting niet uit de hand loopt en op tijd behandeld kan worden. Als je er voor kiest in september/oktober al te behandelen met een breed spectrum duurt het nog 6/7 maanden voordat er weer een controle wordt uitgevoerd met als gevolg dat er geen tot weinig controle is en een besmetting veel te laat wordt gesignaleerd met eventuele gezondheidsgevolgen voor jouw paard.

Het advies om pas december/januari te ontwormen met een breed spectrum en pas na de eerste echte nachtvorst. Door de nachtvorst sterven de vrijlevende horzellarf vliegen en is het risico op herinfectie, na behandeling van het paard afwezig.

Als onze klanten ontvangen een reminder wanneer het beste moment is voor het toedienen van een breed spectrum.

 

Waarom wordt er eenmalig preventief ontwormen geadviseerd?

Vaak wordt er geadviseerd om eenmaal per jaar preventief te ontwormen in verband met ingekapselde bloedworm, horzellarven en lintworm. Dit na de eerste echte nachtvorst . Onderzoek heeft uitgewezen dat door de "warme" winters de weides tot januari (of langer) nog infectieus kunnen blijven. Infectieuze larven kunnen tot 3 maanden overleven op de weide, vooral bij lagere temperaturen. Bij matige tot strenge vorst worden de infectieuze larven gedood.

Horzellarven:

Meer dan 50% van de Nederlandse paarden is geïnfecteerd met paardenhorzel larven, echter de infectie is vaak symptoomloos. Heel soms kunnen paarden een lichte ontsteking van het mondslijmvlies vertonen kort na opname van een groot aantal eitjes. Bij een zeer zware besmetting, die vrijwel nooit voorkomt, kan de overgang van de slokdarm naar de maag (gedeeltelijk) geblokkeerd zijn, en kan het dier moeilijk voedsel opnemen. De aanwezigheid van de horzellarven kan niet met mestonderzoek worden aangetoond.

Als een paarden eigenaar wil behandelen tegen horzellarven, omdat er bijvoorbeeld veel eitjes waren te zien op de vacht, adviseren wij om dit te doen na de eerste nachtvorst. Door de nachtvorst sterven de vrijlevende horzellarf vliegen en is het risico op herinfectie, na behandeling van het paard afwezig. Veelal is een specifieke behandeling niet vaak nodig voor horzellarven.

Lintworm:

Doordat lintwormen de eitjes in pakketjes afzetten is mestonderzoek niet geschikt voor het aantonen van lintwormen. Soms worden er lintwormeitjes met regulier mestonderzoek, gevonden maar dit zijn eigenlijk toevaltreffers. Doordat de lintworm de eitjes in pakketjes uitscheidt, is er ook geen verband tussen eventueel gevonden lintwormeitjes en de ernst van de lintworminfectie. Zoals dat wel het geval is met de andere maagdarmwormen. Om uitsluitsel te krijgen kunt u gebruik maken de Equisal speekseltest.

Ingekapselde bloedworm:

Als infectieuze larfjes door het paard worden opgenomen, penetreren ze bij aankomst de dikke darm onmiddellijk het darmslijmvlies. Na een ontwikkelingsperiode van minimaal 6 weken (de pre-patent period) in zowel het darmslijmvlies als de darminhoud vinden we volwassen eitjes leggende wormen in de darmen.

Larven kunnen ook enkele maanden rondkruipen in de darmwand. Omdat ze zich steeds verplaatsen, weet het afweersysteem van het paard zich veelal geen raad met deze indringers, met als resultaat een ontstoken darmwand. Dit geldt met name voor jonge paarden.

Kleine bloedworm larven hebben de unieke eigenschap dat ze tijdelijk in een soort winterslaap kunnen gaan waarbij ze worden ingekapseld in de darmwand. Of een larfje in ‘winterslaap’ gaat of zich direct tot volwassen worm ontwikkeld is afhankelijk van vele factoren: leeftijd van het paard, seizoen, weerstand van het paard etc.

Volwassen wormen in de darmholte communiceren met de larven in de darmwand. Zij informeren de larfjes dat er voldoende volwassen wormen in de darmholte zijn die eitjes leggen en dat de larven voorlopig wel in de darmwand mogen blijven.

De larfjes van de rode bloedworm kunnen zich inkapselen in de darmwand

Alleen Moxidectine is werkzaam tegen de ingekapselde bloedworm. Andere wormmiddelen zijn niet actief tegen de ingekapselde stadia. Het is handig om dit combineren met een behandeling lintwormen en horzellarven

Zijn er ook alternatieven waardoor ik niet preventief hoef te ontwormen?

Ja dit is mogelijk maar wat belangrijk is dat de keuze om niet preventief te ontwormen past bij de situatie. Als je structureel  4x per jaar mestonderzoek hebt laten uitvoeren en gebruik hebt gemaakt van de Equisal lintwormspeekseltest dan is het toedienen van de eenmalige preventieve ontworming niet altijd noodzakelijk. Bij Worm&Co wordt via het unieke online dossier, in overleg met de parasitologisch dierenarts, gekeken wat passend is bij jou situatie en of preventief ontwormen nodig

 

Nog vragen? Laat het ons gerust weten. 😀


Terug naar het overzicht